Baška

basa-banner

  

5Baška je smještena na obali prostranog zaljeva okruženog okolnim brdima, s pogledom na Velebit i otočić Prvić. Poput prostranog  jezera privlačila je oduvijek svojom prirodnom ljepotom  i slikovitosti znatiželjnike, putnike I slučajne namjernike. Velika šljunčana plaža jedna od najljepših na Jadranu, uz obalu plodno polje kroz koje teče nepresušiva rječica, Vela rika, izvori zdrave pitke vode, živopisni brežuljci s pašnjacima, predodredili su ovom e kraju vječiti život. Nije stoga slučajno da prvi tragovi života na ovome području potjeću iz prethistorije. Najstariji stanovnici su Japodi iz ilirskog doba.  Baška se prvi puta spominje u pisanim ispravama na latinskom jeziku 1232.godine, a sa današnjim nazivom Baška se spominje prvi puta u 1375.godine.

Pored crkvice Sv.Marka nalaze se tragovi ranokrščanske bazilike i vidljiv je dio mozaika koji je ukrašavao njezin pod. U blizini crkvice nađeni su i mnogobrojni grobovi koji svjedoče o prisutnosti Rimskog carstva na području Baške.sv lucija Staro naselje ili kaštel nalazio se na brdu, gdje se sada nalazi mjesno groblje s crkvicom Sv.Ivana.  U ratu s Venecijom po nalogu zapovjednika Ludovica Loredana, kaštel je 1380. godine zapaljen s namjerom da se mještani prisile da se presele uz more. Prva kuća kamena kuća sagrađena je 1525.godine, a nalazi se u blizini bistroa Franceska i stare fontane. Baška je bila posjećivana mnogo prije nego što je počeo pravi organizirani turizam u njenim krajevima. Posjećivali su Baščansko područje vjernici koji su hodočastili na svetište Majke Božje na Gorici (pokraj Batomlja), i samostan pokraj crkvicu Sv.Lucije  u kojoj se nalazila Baščanska ploča, koja datira iz 1100.godine. Najstariji je kompletni pisani spomenik na staroslavenskom jeziku pisan glagoljicom (original se nalazi u Zagrebu).

kupalisnarestauracia1910

Baška je već u drugoj polovici 19.st, povezana sa Rijekom i susjednim Senjem na obali  redovitom brodskom linijom, a preko Rijeke i sa ostalim djelovima  Austro-Ugarskog carsta i Europe.  Godine 1892. sagrađen je i lukobran dug 220m i Baška tako postaje sigurna luka i utočišće u slučaju nevrijemena. Baška je dočekala  20.stoljeća kao veliko mjesto sa oko 4000 stanovnika, sa velikim brojem brodova, mnogobrojnim trgovcima i majstorima raznih zanimanja. U takvoj situaciji u Baški se počinje buditi svjest o mogućnostima turizma i počinje negov razvoj. 1904.godine  u Baški se osniva Društvo za poljepšavanje mjesta,  počinju dolaziti prvi turisti, 1909.godine dolazi Emil Gaistlich, češki novinar iz Praga i pokreće organizirani dolazak čeških turista u Bašku. 

emil geistlich

Broj turista iz godine u godinu nezaustavljivo raste, u početku samo češki turisti ali kasnije i iz ostalih Europskih  zemalja.  Bio je prekinut  ratnim zbivanjima ali to nije zaustavilo njegov rast. Baška je danas moderno turističko mjesto , sa ljepom plažom, mnogim hotelima i mnogobrojnim privatnim apartmanima i sobama. Iako se smještaj za mnoge turiste koji dolaze stalno povećava, još uvijek u glavnoj sezoni nedostaje smještaj za one koji bi htjeli ljetovati u Baški. Baška je idealno mjesto za odmor i rekreaciju. Plava zastava koja se vijori na velikoj plaži nije garancija kvalitete usluga i servisa na njoj ma I njezine čistoće I kvalitete mora.  Kristalno more i  njegova  čistoća glavni su adut Baščanskog turizma.

 

2013-08-10 12.02.24_resize

Osim plaže koja se nalaze  tik uz samo mjesto,   okolici mjesta,   na otoku Prviću nalaze se mnogobrojne plaže, koje omogućavaju odmor i kupanje na miru.  Za ljubitelje podmorja organiziraju se izleti u podmorje Baščanske uvale.  Jedrenje.  Šetnja po okolnim brdima, koje je najljepše uživanje u mjesecima izvan sezone.  U Baški postoji Igralište za nogomet I mnogobrojna teniska igrališta, bazen u sklopu hotela Corinthia. Na kraju za one koji se žele odmoriti i uživati u relaksu to mogu naći u  centru  Welness u hotelu Corinthia.

Pa cijenjeni gosti mogu izabrati ono što im se više sviđa…